La Barcelona romana

La Barcelona romana

Sabies que Barcelona té un passat romà? La zona que s’estén entre els rius Besòs i Llobregat, on avui dia es troba l’àrea metropolitana, ja estava poblada en temps prehistòrics. Poc abans de l’inici de l’era actual, ja van existir diversos assentaments d’altres pobles, principalment laietans.

Quan els romans van arribar, entre el segle II i I aC, el que es pretenia és buscar el millor lloc per fundar una colònia entre el Emporiae pròspera (Empúries), a la costa, a nord, i la Tàrraco (Tarragona), al sud. El lloc que van triar va ser el cim de la muntanya Taber, un petit turó davant de la mar i amb vistes a la plana, on es troba actualment la plaça dSant Jaume.

La colònia va ser cridada Julia Augusta Faventia Paterna Barcino i va créixer ràpidament. Es va construir, d’aquesta manera, una muralla en el seu perímetre que va ser més tard reforçat entre els segles III i IV d.C. A més, aquesta àrea manté l’estructura d’una ciutat romana, amb un fòrum en el centre des del qual s’estenen dos carrers en forma de creu, el Cardus i el decumanus, que condueixen a les quatre portes d’entrada.

Així doncs, la Barcelona romana va ser part de l’Imperi durant més de 400 anys pel que existeix impressionant grapat de monuments romans i artefactes que avui en dia es poden visitar, tot i que hi hagi molts absorbits en el marc dels edificis i les estructures més tard construïdes. Vols conèixer-los?

Portal de l’Bisbe

Barcelona va ser protegida per muralles amb quatre portes d’accés a la ciutat. D’aquestes torres quadrangulars, pots conèixer avui una al Portal de l’Bisbe, a la Plaça Nova. Aquí, a la part posterior de la Catedral, també hi ha una rèplica moderna dels aqüeductes que accedien a la ciutat.

Carrer Regomir

Les restes d’una altra porta d’enllaç i pavimentació romanes originals es poden albirar al carrer Regomir, al Centre Cívic Pati Llimona, que també van albergar banys romans.

Plaça Ramon Berenguer

A la banda de la catedral, a la Via Laietana, podràs conèixer la Plaça Ramon Berenguer. Aquesta plaça presenta una de les seccions més espectaculars de les muralles de la ciutat. Parcialment data del segle quart, les parets estan coronades per una capella gòtica, la de Santa Àgata.

Temple d’August

Just a la banda de la plaça de Sant Jaume, al carrer de l’Paradís, trobaràs quatre columnes romanes impressionants de nou metres d’altura. Esculpides en estil corinti, aquestes columnes són tot el que queda del que va ser el temple barceloní d’August, construït al segle I a.C.

Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona

El Museu d’Història de la Ciutat està a la banda de la Catedral, al Barri Gòtic. Amb vistes a la plaça de l’Rei, el Museu compta amb una impressionant col·lecció de relíquies romanes, incloses les bases reals de l’edifici mateix, que s’incorporen en un recorregut pel museu.

Barcino, l’era romana de Barcelona, ​​és l’estrella de l’espectacle al Museu d’Història de la Ciutat, amb mosaics, murals, tombes, banys, gravats i documents oficials que daten de l’època de l’ocupació romana de la ciutat.

La col·lecció del museu sempre està creixent i s’estima entre 4.000-5.000 peces es donen cada any.

Encara no coneixes la Barcelona romana? T’agradaria conèixer-la?

También te puede interesar